Merhaba dostlar! Yeni bir yazıyla karşınızdayım.
Daha önceki yazımda bonsailerin bir süreç ve sabır işi olduğundan bahsetmiştim. Anlattığım bu konu bonsainin "bon" yani bitki kısmıyla ilgiliydi. Bugün de "sai" yani tabak ve saksı kısmından bahsedeceğim.
Güzel bir resmi daha da anlamlı kılmak için iyi seçilmiş bir çerçeve ne kadar önemliyse aynı şekilde bonsaide de tabak seçimi o kadar önemlidir. Seçilen saksı ağacımızın formuna, rengine uyum sağlamalıdır. Bu görsellik ve estetik olarak bir dengenin referans noktasıdır. Aynı zamanda tabak seçimi yıllarca emek verdiğiniz bonsainizin olgunlaşarak saksıya alındığı döneme denk geleceği için saksı ve ağaç uyumunu yakalamanız ağacınızın estetik görünümünü tamamlayacaktır.
Bonsai Saksısı Nasıl Olmalı?
Bonsai köklerinin çürümemesi için tabağa süzülen suyu dökmeniz gerekir. Altında delik olmayan yani topraktaki fazla suyu atmayan saksılardaki bonsailerin köklerinde çürüme meydana gelebilmektedir. Bu yüzden saksının altında kalan fazla su dökülmelidir.
Bonsai çeşitlerinin büyük bölümünde kökler yatay olarak uzadığından saksının yatay görünümlü olması da önemlidir. Yatay ve sığ olarak köklerin büyüklüğüne göre hafif geniş bir saksı seçimi yapılmasında fayda olacaktır. Ağacınızın boyu uzadıkça ve gövdesi kalınlaştıkça köklerinde de bir büyüme ve kalınlaşma meydana gelecek. Bunlar saksı değişimlerinde göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerdendir.
Ayrıca metal kaplara nazaran çömlek saksılar bonsai ağacınız için çok daha sağlıklıdır. Bu yüzden bonsainiz için çömlek saksıları tavsiye ederim.
Peki bir bonsai ağacının saksısının yenilenmesi gerektiğini nasıl anlarsınız? Şimdi bunlardan bahsedelim:
Toprak çok sıkışıksa ve zor ıslanıyorsa
Yaz aylarında su emişinde azalma varsa
Yapraklarda küçülme görülüyorsa
Sonbahardan önce yaprak dökmeye başladıysa
Yapraklarda sararmalar görünüyorsa
Yeşil yapraklar üzerinde parlaklık azalmaya başladıysa
Kökler saksının yüzeyinden gözükmeye başladıysa
Bonsainiz yaşlı ve yorgun görünmeye başladıysa
bonsainizin saksısını değiştirmeniz faydalı olacaktır.
Sukulent nedir?
Kısa ve anlaşılır bir tanım olarak “dikensiz kaktüsler” olarak bilinen sukulentler gövdesinde, dallarında veya yapraklarında su tutma becerisi yüksek olan etli bitki türü için kullanılan genel bir terimdir. “Bütün kaktüsler birer sukulenttir fakat bütün sukulentler birer kaktüs değildir” demek bu noktada doğru olacaktır.
Sukulentler, büyüme ve gelişmelerini ilkbahar ve yaz aylarında tamamlarken kışı uyku ile geçirirler. Gövde ve yapraklarındaki suyu tutma özelliğinden dolayı sukulentlerinizin toprağını nemlendirmeniz yeterli olacaktır. Bir sprey yardımıyla bunu yapabileceğiniz gibi ucu dar bir kapla da yapabilirsiniz.
Sulama suyunun sert olmaması, hafif alkali olması sukulentler için idealdir. Kireçsiz içme suyu ya da çaydanlıkta kalan kaynamış ve dinlendirilmiş suyu sulama suyu olarak değerlendirebilirsiniz. Sulama sıklığını belirleyen ise öncelikle sukulentin çeşidi ve bulunduğu ortamdır.
Tam kuru toprak ve tam olarak tüm toprağın ıslanmasını sağlayacak kadar su vermek ve ardından fazla suyun saksıdan akmasını sağlamak sukulent sulama reçetesi diyebiliriz. Bu işlem su geçirgen toprak kullanılarak yapıldığında toprağın çamurlaşması da engellemiş olacaktır.
Sukulentten Bonsai Olur mu?
Sukulent, büyüdükçe odunsu gövdeye sahip bonsai olmaya elverişli bir türdür. Ayrıca budama, saksı değişimi gibi işlemlerde diğer bitkilerin verdiği olumsuz tepkilere sukulentte nadir rastlanır.
Ayrıca yapılacak hataları tolere edebilen bir bitkidir. Sukulentin yaprağından ya da gövdesinden ayırdığınız bir daldan kolayca köklendirip yeni fideler elde edebilirsiniz. Kısacası bonsai yapımına oldukça elverişli bitkilerdir.
Sukulentler, bonsaiye yeni başlayanlar için deneyim kazanabilecekleri ve zorlanmayacakları bir bitkidir. Jade (yeşim) sukulent ise tavsiye edebileceğim bir türüdür. Ayrıca sukulentler birçok değişik türü bulunan renkli bitkiler. Bu bağlamda sukulentleri sadece bonsai olarak düşünmeyin. Kırmızısından yeşiline, morundan sarısına kadar birçok renk yelpazesi olan bir bitki. Sizde değişik renklerin bir arada olduğu bir saksı oluşturup bu renk cümbüşü ve ilginç şekillere sahip bitkiye sahip olabilirsiniz.
Yazıma burada son verirken eğer bu konuda merak ettiğiniz başka şeyler de olursa yorumlar kısmına sorunuzu bırakabilir ya da henidik@hotmail.com adresine e-posta atabilirsiniz.
Konuyla ilgili bir önceki yazım Mini Minnacık Bir Ağaç Bonsai'ye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yeniz bir yazı, yeni bir konuda görüşmek dileğiyle!
Comments