Yaşamın ev ortamına sıkıştığı bir dönemde bizler ne yapıyoruz? Ne okuyoruz?
Yaşantımızın ve çocuklarımızın eğitim hayatlarının evlerimizin dört duvarı arasına sıkıştığı bir dönemden geçiyoruz. Aşağı yukarı aynı rutinlerin yaşandığı günler birbirini kovalıyor. Bizler de bu rutini kırmak ve ailece bir şeyler yapmak adına üç adet kitap ve bin parçalık bir puzzle siparişi verdik.
Ayrıca bonsai sanatı ile ilgilenen biri olarak alıştırma saksılarındaki bonsai adaylarımızın budamalarını yaptım. Gelişimini tamamlayıp tabağa alınması gerekenlerin de tabaklarını, saksılarını hazırladım ve kışı geçirmek üzere bonsailerimizi korunaklı bir alana taşıdım.
Siparişlerimiz elimize ulaşınca hemen paketi açtık. Dersi biten, işini tamamlayan soluğu puzzleın başında alıyordu. Yanlış yere taktınlar, hiç o renk oraya uyuyor mu? o parçayı oraya taktın ama oranın değil, işte ben burayı tamamladım, en iyi benim ben daha çok parça yerleştirdim söylenmeleri arasında ailece güzel bir aktivite oldu.
Bitmiş, yapıştırılmış, çerçevelenmiş haliyle güzel oldu ve duvarımızı süslemeye başladı.
Kitaplara gelince henüz okumaya başladığımız için detaylı bir inceleme yazısı yazmayacağım. Kitapların arka kapak tanıtımları ile yetineceğim.
Kaplumbağa Kabuğunda Dünya
Nadir olan, sizinle aynı dünyayı gören birini bulmaktır.
Yeni kitabı uzun zamandır dört gözle beklenen John Green sevgi, direnç ve ömür boyu sürecek arkadaşlıkları konu aldığı bu romanında Aza’nın hikâyesini sarsıcı ve gözü kara bir açıklıkla paylaşıyor.
On altı yaşındaki Aza, kaçak milyarder Russell Pickett’ın peşine düşmeye hiç de niyetli değildi aslında. Düşüncelerini ve dünyasını ele geçiren korkularıyla uğraşmak yeterince zordu zaten. Ancak bulana yüz bin dolar ödül vereceklerdi en iyi ve korkusuz arkadaşı Daisy paraya göz koymuştu bir kere. Böylece birlikte evlerinin yakın, dünyalarının uzak olduğu Pickett’ın oğlu Davis’in yanına gittiler.
Aza çabalıyordu. İyi bir evlat, iyi bir arkadaş, iyi bir öğrenci, hatta iyi bir dedektif olmaya çabalarken bir yandan da daraldıkça daralan düşünce sarmalının içinde sıkışıyordu…
“Kaplumbağa Kabuğunda Dünya mutlu son tanımını, aşkın bir trajedi mi yoksa başarısızlık mı olduğunu yeniden tartışmaya açarken hepimize evrensel bir ders veriyor: Yapabileceğiniz tek şey elinizdekiyle bir şeyler yapmaya çalışmak.” Usa Today
“Yeni bir modern klasik.” Guardian
“Yürek burkan ama aydınlatıcı bir roman.” The New York Times
“Dünyanın kontrolden çıktığını hissettiğinizde onunla baş etmeyi öğrenmekle ilgili hassas bir hikâye.” People
“Bu romanda şefkat, bilgelik ve bolca büyük fikir var.” The Wall Street Journal
“Zihinsel rahatsızlıklar, gençlik sıkıntıları ve büyüme ama kendini olgun hissedememe üzerine inanılmaz güçlü bir roman.” Shelf Awareness
“Kaplumbağa Kabuğunda Dünya hepimizin ihtiyaç duyduğu bir şey söylüyor: Kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz ve bu sorun değil… Yazar son derece dürüst, yer yer acı veren ama baştan sona incelikli bir roman kurgulamış. Aramıza hoş geldin, John Green. Seni özlemiştik.”
Mashable
Salgın
İthaki yayınlarından çıkan kitabın basım yılı 2020 yazarı Ling Ma dır.
Dünyayı Kasıp Kavuracak Çin Virüsünü Önceden Tahmin Eden Roman!
''Salgının Ciddiyeti, Hangi Haber Kaynağının Takip Edildiğine Göre Değişiyordu. Bazıları hastalığın katlanarak arttığını, diğerleri kontrol altında yavaşça yayıldığını söylüyordu.''
Dünyanın sonu gelmiş olabilir. Ama Y kuşağına mensup bir işkolik olan Candace Chen için bu durumun pek bir şey değiştirdiği söylenemez.
Göçmen anne babasının ölümünün ardından düştüğü boşluğu doldurmak için kendisini işinin rutinine bırakan Candace Chen, korkunç bir salgın New York'u kasıp kavurmaya başladığında tam da bu sebeple bu duruma pek dikkat etmez. Fakat Shen Humması yayılmaya devam eder. Aileler şehri terk eder. Metrolar çalışmayı bırakır. Şirketler, arkasında ofisin işlerini halletmesi için bir iki kişiyi bırakarak salgın sonrası dönmek üzere ofislerini kapatırlar.
Chen de büyük bir tazminat vaadiyle ofiste kalmaya karar verenlerdendir. Bir başına kalan Chen, terk edilmiş haldeki ürkütücü New York'un bomboş sokaklarını fotoğraflamaya başlar ve bu fotoğrafları NY Hayaleti ismindeki bloğunda paylaşır.
Gelgelelim Chen'in tek başına uzun süre hayatta kalması mümkün değildir. Başlarında iktidar özentisi bir bilişimci olan Bob'un bulunduğu bir grupla yolu kesişen Chen, kendisi ve geleceği için en iyisinin ne olduğuna karar vermek zorunda kalacaktır.
Günlük ritüellerin, rutinlerin ve kaçırılan fırsatlar üzerine düşünen Salgın, yeni nesiller için farklı bir kıyamet senaryosu sunuyor.
"Bir salgının insanlığın büyük kısmını yok etmesinin ardından hayatta kalmış bir kadının hikâyesi ile salgının öncesini dönüşümlü olarak anlatan, çok iyi yazılmış bir kıyamet sonrası anlatısı. İlgi çekici, derinlikli bir başkarakter." Roxane Gay
"Ling Ma'nın kıyameti dehşet, mizah, öfke ve merhametle tıka basa dolu… Zekice tasarlanmış ve aklınızdan çıkmayacak bu kitabı elinizden düşürmeyeceksiniz." Samantha Hunt
"Salgın, Y kuşağı hakkında şimdiye dek yazılmış en iyi roman." New Yorker
Madam Bovary
Dünya Klasikleri arasında yer alan ve filme de uyarlanan Madam Bovary çeşitli kitabevleri tarafından basılmıştır. Bizim tercihimiz Panama yayınlarına ait çevirisi Aylin Yıldız tarafından yapılan 470 sayfalık kitaptır.
Eser, iyi kalpli ve sıradan bir hayat süren doktor Charles Bovary'nin yüksek idealleri ve aşırı lüks tutkusu olan karısı Emma Bovary'nin, yaşamın tekdüzeliğinden sıyrılmak için girdiği durumları ve yaşadığı ilişkileri konu alır.
Yazar, karakterlerin iç dünyalarını açıklarken realizmin gözlemci yönünü kullanmıştır. Kimi otoriteler tarafından, ilk çağdaş realist roman sayılan Madam Bovary, ilk kez 1857 yılında basılmıştır.
Baş karakter Emma Bovary'nin sergilediği davranışlar, döneminde büyük yankılar uyandırmış, kitabın tümünün yayımlanması için Flaubert'in mahkemeye gitmesi gerekmiş, yazar uzun yıllar çeşitli eleştiri ve suçlamalara maruz kalmıştır.
Romantizmin idealist yaklaşımına bir tepki olarak ortaya çıkan roman, realizm akımının ilk ve en önemli örneklerindendir.
Bu kitaptan sonra 'bovarizm' akımı oluşmuş ve psikolojide tatminsizlik, memnuniyetsizlik anlamına gelen bir rahatsızlık olarak yer almıştır.
Evet bizim haftamız böyle geçti. Sizler de biri dünya klasiği ve iki yeni yayınlanmış bu üç eseri okuyabilir ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.
Comments