top of page
Yazarın fotoğrafıTarık Bayram

Liselerde Online Eğitim

Güncelleme tarihi: 23 May 2021


Bildiğiniz üzere 31 Ağustos 2020 tarihinde okullar uzaktan eğitim şeklinde yeni eğitim öğretim yılına başladı. Bu yeni dönemde tüm öğrencilere başarılar diliyorum. Bu yazımda online eğitim hakkında görüşlerim ve deneyimlerimle birlikte online eğitimin olumlu ve olumsuz yanlarını aktarmak istiyorum.


Coronavirüsün ülkemizde de görülmesinin ardından okulların devamıyla ilgili olarak online eğitim konusu gündeme geldi. Mart ayında birçok özel okul bu süreçte "Zoom" adı verilen bir programla eğitime devam etti. Zoom'u kullanan okullardan biri de benim okulumdu.


Eğitime başlarken bu programı daha önceden kullanmadığımızdan dolayı hem online eğitimin nasıl olacağı hakkında bilgilendirme yapmak hem de programın kullanımını anlamamızı sağlamak amacıyla yine Zoom üzerinden bir deneme oturumu gerçekleştirdik. Böylelikle online eğitimle tanışmış oldum.





Okulumuzda derslerin başlama saati farklılık göstermekle beraber genel olarak 08.30'da civarında başlıyordu. Ders süreleri 40 dakikalık ders ve 10 dakika ara şeklinde oluyordu. Bütün derslerin işlenmesinin yanı sıra sıkılmamızı önlemek adına bazı derslerin haftalık saati azalmıştı. Derslerin bitiş saati yine değişse de genelde 17.30'da bitmiş oluyordu. Online eğitim sürecim yaz tatilinin başına kadar bu şekilde devam etti.


Bu sürede ise online eğitimin olumlu ve olumsuz yönlerini deneyimlemiş oldum. Online eğitimin temel katkısı okula gidemememize rağmen eğitimimize devam edebilmek oldu. Öğretmenlerimden ve arkadaşlarımdan uzak olsam da yine sanki birlikteymişiz gibi hissettim. Okulda işlemememiz gereken konulardan eksik kalmamış oldum. Evde olduğum için daha rahat bir ortamda ve büyük hazırlıklar yapmadan derslere girebiliyordum. Sabahları geç kalksam bile yine evde olduğum için derslere yetişmem kolay oluyordu.


Fakat her ne kadar online eğitimin olumlu yönleri olsa da bazı olumsuz yönleri de bulunmakta. Sürekli bilgisayar başında olduğum için uzun vadede belirli sağlık problemleri ile karşılaşma ihtimalim bulunuyor. Bu sağlık problemlerine göz numaramın artması ve oturuşumdan kaynaklı postur bozuklukları, bel ağrısı örnek olarak gösterilebilir.





Ayrıca online eğitime erişim konusunda da bazı aksaklıkların olabildiğini gördüm. Evinde interneti ya da bilgisayarı bulunmayan kişiler bulunduğu gibi herkesin internet bağlantısı da aynı kalitede değildi. Kimi zaman öğrencilerin ya da öğretmenlerin internet bağlantısı giderek dersten düşmelerine neden oluyordu. Bu da derslerde aksamalar yaşanmasına sebebiyet veriyordu. Bilgisayarda veya internette oluşan problemler online derslere girmeyi zorlaştırıyor çözülmediğinde de imkansız hale getiriyordu.


Her ne kadar online dersleri dinleyip gayret göstersem de online eğitim bilgisayar üzerinde olduğu için zaman zaman dikkatimi toplamakta güçlük çekebiliyordum. Ayrıca ev ortamının rahat olması bir avantajken okul ortamındaki disiplini sağlayamadığınız durumlarda bir dezavantaja dönüşüyor. Bunlar da derslerden aldığım verimin düşmesine neden oluyor.


Derslerde söz hakkı almak istemediğim zamanlarda ise öğretmenlerim dersi dinlemediğimi düşünerek uyarıda bulunuyor ve öğretmenlerimin benim hakkımda olumsuz görüşlere sahip olmasına sebebiyet veriyordu.


Online eğitimin olumlu ve olumsuz yanlarını ele aldıktan sonra şunu belirtmek isterim ki kriz durumu için en ideal kararın bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü insan hareketliliği bir nebze de olsa kısıtlanarak virüsün yayılma alanı kısıtlanmaya çalışılıyor. Umarız Coronavirüs salgınının bitip yüz yüze eğitime geçtiğimiz günler bir an önce gelir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page