top of page
Yazarın fotoğrafıMustafa Bayram

TED Paylaşmaya Değer Fikirler

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2020

İlk kez 1984 yılında düzenlenen ve ''Paylaşmaya Değer Fikirler'' mottosu ile yola çıkıp açılımı ''Technology, Entertainment, Design'' (Teknoloji, Eğlence ve Dizayn) olan TED, Sapling Foundation’in sahip olduğu uluslararası bir zincirdir. Önceden sadece teknoloji, eğlence ve dizayn üzerine yapılan konuşmaları kapsayan etkinlik, günümüzde aklınıza gelebilecek her konuyu içeren konferanslar haline dönüşmüştür.


İnsanlar TED konuşmalarını ilham bulmak, bilgilenmek, deneyimlerden fayda sağlamak ve hayata bakış açılarını geliştirmek için izliyor. TED konuşmalarını dinlediğinizde, bakış açınızı ve düşüncelerinizi değiştirecek birçok fikre rastlıyorsunuz. Ben de bu yazımda ufuk açacağını düşündüğüm TED konuşmalarının bir kısmını sizler için derledim. Siz de hayata bakış açınızı değiştirecek bu videoları izleyebilirsiniz.



Matt Mullenweg

Niçin Evden Çalışmak Sizin İçin ve İşiniz İçin Faydalı?


Evde kaldığımız bu süreçte evden çalışmak herkesin gündeminde. Bu yüzden, ilk önerimi Matt Mullenweg’in konuşmasıyla yapmak istiyorum. Matt Mullenweg, WordPress’in kurucularından biri ve Automattic’in CEO’su. Mullenweg, Silikon Vadisi’ndeki büyük teknoloji şirketlerinin aynı limanda balık tutmaya gittiğini söylüyor. Kendisinin ise şirketini tüm dünyaya paylaştırmayı tercih ettiğini ve bu yüzden tüm okyanusta balık tutabildiğini belirtiyor. Böylelikle çalışanlar ne zaman ve nasıl çalışacaklarına hatta ne giyeceklerine kendileri karar veriyor. Bu şekilde çalışmanın farklı saat dilimlerinde yaşayan insanlar açısından kolaylık sağladığı kesin.


Ben zekanın ve yeteneğin dünyanın her yerine eşit olarak dağıtıldığına inanıyorum. Fırsat eşitliğinin var olduğuna inanacak kadar naif değilim.





Tim Urban

Usta Bir Erteleyici'nin Gözünden


Usta bir erteleyici olma yolunda ilerleyen oğlum Tarık için seçtiğim videonun sizler içinde faydalı olacağını düşünüyorum.

Tim Urban, bu konuşmasında erteleme hastalığının mantıklı olmadığından ve işleri son dakikaya kadar bekletme huyundan bahsediyor. Zamanımız dolmadan önce neyi ertelediğimiz konusunda daha fazla düşünmek için dinleyicileri cesaretlendiriyor. Sizler de zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşıyorsanız bu videoyu izlemenizde fayda var.







Karsu Dönmez

Elini Kaldır!


Amsterdam doğumlu, Türk kökenli caz sanatçımız Karsu; TED İstanbul sahnesinde garsonluktan yıldızlığa uzanan serüvenini anlatıyor. Çok sevdiği müzik alanında konservatuvar eğitimi almak isterken reddedilen Karsu, bu ilham veren konuşmasında müzik tutkusundan hiç vazgeçmediğini ve hayatındaki noktaların nasıl birleştiğini eğlenceli bir dille anlatıyor. Evet elimizi kaldıralım ve yapamayacağımızı düşündüğümüz hayallerimizi gerçekleştirelim.




Yassmin Abdel

Başörtüm Sizin İçin Ne İfade Ediyor?


Yassmin Abdel konuşmasında ön yargılarımızın yetiştiğimiz kültür, ortam ve yaşam tarzı ile oluştuğunu belirtiyor. Bu ön yargılar gündelik yaşantımızdaki bakış açımızı da etkiliyor ve olaylara bu çerçeveden bakmanın işimize ve hayatımıza olumsuz etkilerini çarpıcı bir dille ve yapılmış deneyler üzerinden anlatıyor. Artık değişme vaktinin geldiğini söylüyor. Bu video ile ön yargılarınızı kırıp hayata daha farklı bakacaksınız.






Aslında liste daha da uzatılabilir. Eğer merak ederseniz www.ted.com sitesinden içeriklerin tümüne ulaşabilir ya da YouTube üzerinden diğer videoları izleyebilirsiniz.


Not: TED ne demek anladık ama TEDx nedir diye düşünenler için yine paylaşmaya değer fikirler kapsamında gerçekleştirilen yerel programlar olduğunu belirtmek isterim.

Buradaki minik “x” harfi bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına geliyor.

Kişiler ve organizasyonlar, kendi yerel etkinliklerini yapabilsinler diye geliştirilmiş.

TEDx etkinliklerinde yeni fikirlerin anlatımının yanı sıra ilham veren videolar da bulunuyor.


Dilerseniz siz de yorumlar kısmında izlediğiniz ve sizi etkileyen bir TEDx konuşmasını bizlerle paylaşabilir ya da Forum kısmında bu konuyla ilgili bir başlık açabilirsiniz.


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!


Comments


bottom of page