Merhaba! kedi severler.
Kedi sahiplenmeyi düşünenler bir kedinin bakımı, günlük ihtiyaçları, bakım için ayrılması gereken zaman gibi konularda bilgi sahibi olmadan kedi sahiplenilmemeli. Özellikle yavru kedi sahiplenecekler için yavru kedi bakımı daha da önemli bir konu. Biz, bugün yol gösterici olması için kendi deneyimlerimiz ve gözlemlerimiz ışığında Yavru kedinin evde ilk günü nasıl olmalı, nelere dikkat etmeliyiz gibi konulardan bahsedelim istedik.
Not: Sahiplendiğiniz kediyi minimum 10 -12 haftalık olduğunu varsayıyoruz çünkü yavru kediler daha önce annelerinden ayrılmamalıdır.
VETERİNER KONTROLÜ
Öncelikle kedinizi eve getirmeden önce veterinere götürüp genel bir muayene yaptırmanızı öneririz. Bir kedinin veterinere gitmesi için büyümesini yada hastalanmasını beklemeye gerek yok hatta bu doğru bir tutumda değil. İlk günden veterinere giderseniz herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenir, olumsuz bir durum yoksa aşı programına başlayabilirsiniz. En azından eve getirmeden önce iç ve dış parazit uygulamalarını yaptırmalısınız, minimum 6-8 haftalıkken yaptırılabilir. (2021 yılı kedi iç dış parazit uygulaması 80 lira minimum.)
YAVRU KEDİ EVDE İLK GÜNÜ
Kedinizi eve getirmeden önce bazı hazırlıkları yapmış olmanız gerekiyor. Örneğin mama, kum kabı, kum gibi malzemeleri kedi eve gelmeden almalısınız. Kedinizi eve getirdiğinizde daha ilk günden ona bütün evi açmanızı önermiyoruz çünkü evin içinde kedinizi kaybedebilirsiniz. Bizim kedimiz eve geldiği ilk gün çocuklarımızın gardırobunda bulunan çorap kutusunun içine kıvrıldı. Yani evinizde tek bir odayı açmalısınız -bu yaşam alanınız olabilir- alıştıkça diğer odaları da açabilirsiniz. Eğer yavru kediler için çanı olan bir tasma edinirseniz kedinizi bulmada size yine yardımcı olacaktır.
Not: Çanı eve alışma sürecinde kullanın. Daha sonra ise tasmadan çıkartın. Kediler bizlerden daha iyi bir duyu kabiliyetine sahiptirler. Çanın uzun süreli kullanılması kediyi strese sokacaktır.
EŞYALAR VE YERLERİ
Kedimizi eve getirdik yaşam alanımızda alıştırma sürecine başladık. Peki eşyalarını nasıl konumlamalıyız? Burada maması, suyu ve kum kabı ne birbirine çok yakın ne de uzak olmalıdır. Eşyaların yerini değiştirmemelisiniz. Yavru kedi için oda ortamı çok geniş olacağı için eşyalarının yeri sabit olmalı. Maması ile kum kabını ayrı köşelere konumlandırmalı ve birbirlerine yakın olmamasına özen göstermelisiniz. Kediniz yavru olduğu için kumda eşelenip mamasını kirletme ihtimali ortadan kalkmış olur.
Eee "Kedimiz nerede yatacak? Yatağı ne olacak?" dediğinizi duyar gibiyim. Kedinize yatak almanızı önermem çünkü kediniz yatacağı yeri kendisi belirleyecektir. Sizin şurada yat burada yat demeniz onun için bir anlam ifade etmeyecektir.
YAVRU KEDİ TUVALET EĞİTİMİ
Yavru kediniz kuma nasıl alıştırılır? Aslında bu kediler için doğuştan gelen bir meleke. Kedinize kum kabının yerini gösteriyorsunuz ve kumun üzerine bırakıp elinizle bir patisini tutup yavaş yavaş kumu eşeletiyorsunuz. Böylelikle tuvalet eğitimi tamamlanmış oluyor. Yok ben bunları yaptım yine de benim kedim kuma yapmıyor, diyorsanız işte orada yapılması gerekenler:
Kum kabınızın ulaşımının kolay bir yerde olduğuna emin olun. Yavru kedi için ev ortamı çok büyük bir alan. Bir kaç kez kum kabının olduğu alanı gösterin.
Eşyaların ve kum kabının yerinde değişiklik yapmayın.
Biraz büyüyene kadar kapalı tuvalet kullanmayın, bazı yavru kediler kum kabına giremiyor ya da girmiyor. Kapalı tuvaletinizin üst kısmını çıkarın.
Kediniz kumuna değil, özellikle başka bir alana tuvaletini yapıyorsa kumunu o alana taşımalısınız.
Kokulu kum kullanıyorsanız kokusuz bentonit kum deneyebilirsiniz.
İlk kedimizi sahiplendiğimizde kuma yapmama problemi ile uzun bir süre boğuştuk. İlk kedimiz aşağı yukarı 8 aylık bir kediydi. Sahiplendiğimiz kişiye bu sorunu anlattığımızda sahiplendiğimiz kişi, kum kullanmak yerine gazete kağıdı kullandığını söyledi. Kediler alışkanlıkları, rutinleri olan canlılardır. Bu tarz sorunların araştırılıp sabırla çözülmesi gerekiyor.
SİZE ALIŞMASI İÇİN ZAMAN TANIYIN
Yavru kedi ilk gün sizden kaçabilir. Koltuk altı, yatak ya da girebildiği her yere saklanabilir. Bu doğal bir reaksiyon. Bunun üstüne yavru olması da ekstra bir durum. Ondan dolayı sabırlı olun, kedinizi zorlamayın, onu olduğu yerden zorla çıkartmaya çalışmayın, bir şeylerle dürtmeyin, sizlere zamanla alışacaktır.
Yüksek sesler çıkarmaktan ve ani hareketlerden kaçının. Onu zorlamanız korkmasına, strese girmesine sebep olacağı için saklandığı yerden çıkarsanız dahi sizden yine kaçacak ve alışma sürecini uzatacaktır. Saklandığı yerden çıkmasını istiyorsanız kendi haline bırakın. Kediler meraklı canlılar. Bir süre sonra dayanamayacak ve gizlendiği yerden çıkacaktır. Bizim kedimiz ilk geldiği gün yukarıda belirttiğim gibi çocukların çorap kutusuna girmişti. İkide bir kutudan kafasını çıkartıp meraklı gözlerle etrafına bakıp kafasını tekrar kutuya sokmuştu. Gündüz mama yemek için çıkmamıştı. Gece olunca ufaklığı mama yemek için çıktığını gördük.
YAVRU KEDİNİN EVİNİZDE İLK GECESİ
Evet, bu önemli ve uzun vadede vereceğiniz kararla sizi ve kedinizi etkileyecek bir konu. Yani kediyle uyumak ya da uyumamak. Ben, kedinizle aynı odada uyumanızı öneririm çünkü kediniz kendini daha güvende hissedecektir. Ayrıca kedinizle birlikte uyumanız sizleri zamanla birbirinize daha çok bağlayacaktır. Bu konuda kararınızı net bir şekilde vermeniz gerekiyor. Kediniz sizinle uyumaya alıştı mı bunu hep isteyecektir ve emin olun istediğini elde edene kadar durmayacaktır. Onu başka bir odada uyumaya alıştırmak istiyorsanız bunu en başından yapmanız gerek.
Biz ilk günlerde alışma sürecinde tek odamızı açarak ve büyük oğlumla birlikte yatmasına izin vererek bu sürece başladık. Daha sonraki süreçte tüm odalarımızın kapısı açtık ve nerede isterse orada yatmaya başladı. Bir gün oğlumuzun, diğer gün kızımızın başucunda, başka bir gün ise bizim ayak ucumuzda yatıyor. Dediğim gibi sizinle yatmaya alıştıysa bundan sonra yapacak çok şeyiniz yok. Sizin odanıza girecek ve sizinle yatacaktır. Bunun çok güzel bir duygu olduğunu unutmayın. Kediniz artık size güveniyor ve kendini ailenizin bir parçası olarak görüyordur. Bir de kediler çok çabuk büyüyen canlılar. Anı yaşayın ve bugünlerin tadını çıkarın.
Bir sonraki yazımız bizimde yaşadığımız ve önemli olduğuna kanaat getirdiğimiz Kedilerde alerji ve Gıda alerjisi.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere iyi kalın kediyle kalın.
Okuyucuya küçük bir not: Sizlerde deneyimlerinizi tecrübelerinizi" bizimle yorumlarda paylaşın. Eğer yazmak isterseniz yazınızı gönderin yayınlayalım.
Comments