Bütün öğrencilerin ve ailelerinin sonuçlarına kitlenmiş olduğu YKS 2020, bugün sabah saatlerinde açıklandı. Şuanda tüm herkesi nasıl tercih yapılması gerektiği konusunda büyük bir heyecanın sardığını tahmin ediyorum. Bu nedenle yazımda kendi tercih dönemimin nasıl geçtiğinden ve bana göre dikkat edilmesi gereken kriterlerden bahsederek tercih yapacak adaylara yol göstermeyi amaçlıyorum.
Öncelikle bizim dönemimizde (2019 YKS) sonuçlar beklenenden bir önceki gün, gece saatlerinde açıklanmıştı. Danışman öğretmenimin ailemi aramasıyla sonuçların açıklandığını fark etmiş ve uyku mahmurluğuyla sonuçlara bakmıştık.
İlk yazımda da belirtmiş olduğum gibi sıralamam asla beklediğim gibi gelmedi. Yani "olabilecek en kötü ihtimalle 7-8 bin civarı yaparım ama çok daha iyi gelir" diye düşünürken 9605. oldum ve o gece mezuna kalacağımdan emindim.
Ancak sonuçları gördüğünüzde iyi veya kötü ne olursa olsun o anın sıcaklığı ile kesin kararlar vermekten kaçının. Mutlaka düşüncelerine önem verdiğiniz bir öğretmeninizle ve sıralaması size yakın olan bir arkadaşınızla konuşun. Bu şekilde davranmanız vereceğiniz kararlarda eğer bir yanlış varsa düzeltmenizi yoksa da düşüncelerinizin netleşmesini sağlar.
Başka bir durum ise yaptığınız aralığa göre gidebileceğiniz farklı bölümler, üniversiteler ve şehirler olması. Bu durumda ilk olarak gitmeyi isteyeceğiniz ya da asla gitmek istemeyeceğiniz bölümleri belirlemeniz, gelecekteki mesleğinizi ve yaşantınızla ilgili temel olguları oluşturma ve önünüzdeki tercih skalasını daraltma açısından önem taşıyor.
Bölümünüzü belirledikten sonra üniversite yıllarınızı geçirmek istediğiniz şehri ve üniversiteyi seçmek sıralama kriteri de olduğu için bir nebze daha kolaylaşmış oluyor.
Burada bu şekilde yazınca her ne kadar kolaymış gibi görünse de o dönemde önceliğin ne olması gerektiğiyle ilgili ikilemlerde kalabiliyorsunuz. Mesela ben Ankara'da ya da İstanbul'da okumayı çok istediğim için bir dönem diş hekimliği yazmayı düşünmüştüm. Ancak diş hekimlerinin kullandığı araç gereçlere karşı aşırı fobim olması ve eğitimlerindeki bazı dönemlerin benim için çok zorlayıcı olması gibi nedenlerle oldukça saygı duymama rağmen diş hekimliği benim yapabileceğim bir meslek değildi.
Ancak bu dönemde kafanızın karışması ve "asla yapamam" dediğiniz şeyleri bile seçenek olarak düşünmeniz oldukça normal bir durum. Daha sağlıklı kararlar vermek için de önceden de söylediğim gibi bir öğretmeninizle konuşmanız veya üst dönemlerden birilerine kafanızdaki soruları sormanız bazı şeyleri netleştirmek adına fayda sağlıyor.
Son olarak ilerleyen dönemlerde kötü sürprizlerle karşılaşmamanız için gitmek istediğiniz bölümü çok iyi araştırıp size uygunluğuna karar vermeniz, üniversitenin fiziki şartları ve size sunduğu olanaklar hakkında yeterli bilgi edinmeniz ve şehrin sizin beklentilerinizi ne ölçüde karşıladığını değerlendirmeniz de dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan.
Bu yazımda tercih dönemiyle ilgili temel bir çerçeve çizerek her bölüme ve her sıralama aralığına hitap etmeye çalıştım. Umarım sizlere yardımı dokunan bir yazı olmuştur ve okumaktan keyif almışsınızdır.
Hafta içinde çıkacak olan bir sonraki yazımda kendim tıp fakültesi öğrencisi olduğum ve tıp eğitimi konusuna ilgim olduğu için tıp tercihinde dikkat edilmesi gereken noktalara değinmeye çalışacağım. Yararlı bulmanızı diliyorum.
Yazım burada sonlanıyor. Yazıyla ilgili düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Tercihlerle alakalı olarak merak ettiğiniz herhangi bir şey olursa "Ekibimiz" kısmından Instagram adresime ulaşabilir ya da iletişim formunu doldurarak sorularınızı iletebilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle, iyilikle kalın!
Comments