Bildiğiniz üzere Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nın ilk basamağı bugün gerçekleşecek ve bu sınavda ilk kez ter dökecek ya da hayallerine ulaşmak için tekrar şansını deneyecek olan tüm adaylara başarılar diliyorum. Bu yazımda birçok bireyin hayatını hatırı sayılır şekilde biçimlendiren bu sınav hakkında konuşmayı ve kendi sınav deneyimimi sizlerle paylaşmayı amaçlıyorum.
Bu seneki sınav pandemi sebebiyle eğitimin sınırlı koşullarda gerçekleşmesi, konularda ve tarihlerde değişikliklerin yaşanması ayrıca sınav esnasında bulaş olma korkusunun da yaşanıyor olması nedeniyle her zamankinden daha çok yankı uyandırdı. Sınavın getirdiği temel stresin yanına bu durumların da eklenmesi öğrencilerin kaygı düzeyini biraz daha arttırmış oldu. Ancak bu olağandışı durumla alakalı elimizden çok fazla bir şey gelmediğinden düşünmemiz gereken şey herkesin bu belirsizliklerle ve kaygıyla mücadele etmeye çalıştığı olmalı. Çünkü bu durumu yaşayanın sadece siz olmadığını ve süreci daha iyi yönetmeye çalışanların başarılı olacağını bilmek hem kaygınızı düşürür hem de size bir hareket planı vermiş olur.
Sınava hazırlanan ya da lisede okuyan birçok öğrencinin de fark etmiş olduğu gibi YKS süreci uzun soluklu bir maraton ve liseye başladığınız andan itibaren düzenli çalışmanın ve tekrarlar yapmanın son senede yükünüzü büyük ölçüde hafiflettiği bir gerçek. Çünkü 11. ve 12. sınıflarda görülen AYT konuları biraz daha ağır oluyor ve onlara çalışırken bir de TYT'deki konu eksiklerini kapatmaya çalışmak sizi çok yoruyor. Bu bağlamda tavsiyem "12. sınıfa geldiğinizde TYT adına bitirebildiğiniz kadar konu bitirin, 12. sınıfta TYT ile ilgili yapacağınız tek şey deneme çözmek olsun" olur. AYT ile alakalı verebileceğim tavsiye ise "12. sınıf konularını sınavdan birkaç hafta önce bitirebilirseniz size büyük avantaj sağlar" olur. Çünkü bu süre sizi seri deneme yapma imkanı sağlar ve denemeler sınav grubu öğrencileri için bir nevi prototip görevi gördüğünden büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca AYT'nin sıralamaya katkısının TYT'den daha çok olduğunu unutmayın. Bu da çalışma planınızı oluştururken ağırlık vermeniz gereken yerleri ve önceliklerinizi belirlemede göz önünde bulundurmanız gereken noktalardan birini oluşturur.
Sınavla alakalı değinmek istediğim bir başka şey ise sınav sürecinin ve sınav anının yönetimi. İster çok stresli ister çok rahat biri olun sınavla alakalı bir kaygınız mutlaka bulunur. Sadece bunun çok olağan bir durum olduğunu unutmayın. Çünkü gelecekteki hayatınızı oluşturmaya başlayacağınız yer olan üniversite için önünüzde duran bir basamak var. Buna belirli bir anlam yüklediğimiz için de endişelenmemiz gayet doğal. Ancak bu durumu stres kaynağı olarak değil bir aksiyon (harekete geçme) kaynağı olarak görün.
Evet, bu sınavı önemsiyorsunuz. Bundan sonra gelen adım endişe değil önemsediğiniz için ona yönelik bir çalışma yapmak olmalı. Zaten bir iş üzerinde çalıştığınızda kaygı duymaya vakit ayırmanız daha zor hale gelecektir.
Sınav anında ise -ki bunu yapmak benim için çok mümkün olmamıştı- olabildiğince soğukkanlı olmaya çalışın. Tüm sene ve bütün lise hayatınız boyunca harcadığınız emeğin karşılığını almak için son bir kez bunu yapmaya çalışın. Ben önceden de belirttiğim gibi soğukkanlı olmayı çok başaramadığım için tıp kazanmama yetmesine rağmen beklentimin çok altında kalan bir sıralama elde etmiştim.
Önceden derece yapan kişilerle -dereceden kastım ilk bin- konuştuğumda da bu durum dikkatimi çekmişti. Bu aralıkta sıralama yapan herkes sınavın ilk anında odaklanmakta zorluk yaşasa da sonradan soruların akıp gittiği konusunda hemfikirdi. Yani sınavın ilk dakikalarında stres olsanız bile onun geçici bir durum olduğunun farkında olun. Son noktada size başarıyı getirecek şeylerden birisi de sınav anındaki soğukkanlılığınız olacaktır.
Eklemek istediğim son şey ise bu sürecin şahsa özel olduğunu unutmamanız. Çalışma planınızı oluştururken kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi göz önünde tutmalı, en iyi verim aldığınız yöntemle çalışmalısınız.
Bu yazımı burada bitiriyorum. Aklınıza takılan herhangi bir soru olduğunda "Ekibimiz" bölümünden mail adresime e-posta bırakabilir ya da DM'den ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle!
Comments