Herkese Merhaba!
Kimle Konuştuk kategorimizin ilk röportajını lise arkadaşım Emirhan Üstün ile gerçekleştirdik. Kendisi sıcakkanlı, konuşkan ve yardımsever biri olmasının yanı sıra çok da çalışkandır ki hem 2019 hem de 2020 YKS'de çok güzel sonuçlar elde etti. Ayrıca birçok YouTube kanalından aldığı teklifleri reddetmesine rağmen bu röportajı yapmayı kabul ettiği için ona çok teşekkür ediyorum. Şimdi yazımıza geçelim. Keyifli okumalar!
1-Kendinden bahseder misin?
- Öncelikle herkese merhaba! Ben Emirhan Üstün.19 yaşındayım. Liseye o zamanki ismiyle Balıkesir Ziraat Bankası Fen Lisesi'nde başladım.11. sınıfta Açı Fen Lisesi'ne geçerek buradan mezun oldum. 2019 YKS'de sayısal alanda 96. olarak Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne tam burslu olarak yerleştim. Bu sene sınava tekrar girdim. Bu kez de eşit ağırlık alanında 58. oldum.
2-Lise hayatın nasıl geçti? Öğrencilere bu konuda tavsiyelerin nelerdir?
- 9.sınıf için hayatımın en berbat senesi diyebilirim. Yeni bir ortama girmek, yeni insanlarla tanışmak ve yeni bir düzen kurmaya çalışmak derken okula çok fazla adapte olamadım ve özgüven problemi yaşadım. Hani 9.sınıfa dair ne hatırladığımı sorsanız sadece arkadaşlarımla futbol maçı yapıp masa tenisi oynadığımızı söyleyebilirim.
Başarılı olmanızı sağlayacak ve sınava dair temellerinizi oluşturacağınız senenin daha çok 11. sınıf olacağını düşünüyorum. Bu yüzden lise hayatının en önemli senesi diyebilirim. Ben 11. sınıfta TYT' deki belirgin eksiklerimi tamamlayıp biraz deneme çözmüştüm. Ancak 11.sınıfta çok fazla TYT çalışmayı hiç mantıklı bulmuyorum. 11. sınıf konularına çalışmak ve onları oturtmak ilerleyen dönemler için daha faydalı olacaktır.
Bu sınavda başarılı olmak istiyorsanız 12. sınıfta çalışmaya mecbursunuz. 12. sınıfta çalışmadıklarını söyleyenler ya bu konuda dürüst değillerdir ya da bir hedefleri yoktur. Ben de bu durumun farkında olarak çalışmaya devam ettim. Zaman zaman uyku problemleri yaşayıp bıktığınız dönemler gelecek olsa da siz de hedefinize odaklanın ve çalışmaya devam edin. Stresinizi de yönettiğiniz takdirde başarılı olmanız kaçınılmaz olacaktır.
Lise öğrencilerine tavsiyem 9. sınıfta çok kasmayıp yazılılara çalışmaları ve 10.sınıfta biraz biraz sınav için çalışmaya başlamaları olur. Ancak bu sürede arkadaşlarıyla vakit geçirmelerini ve robotlaşmamalarını öneririm. Çünkü robotlaşan ve sosyal hayatı olmayan kişiler eninde sonunda kaybediyor.
3- Sınav dönemindeki stresini nasıl değerlendirirsin? Bu düzeyi kontrol etmek için yaptığın herhangi bir şey var mıydı?
- Dönem dönem pikler yapan ve inişler gösteren bir stres düzeyim olduğunu söyleyebilirim. Stresimin olduğu dönemlerde arkadaşlarımla deli gibi basketbol oynayarak stresimi kontrol etmeye çalışıyordum.
4- Sınav sürecinde yaptığın en doğru şey sence neydi?
- Konu eksiklerimi tespit edip buna göre çalışmam yaptığım en doğru şeydi.
5- Sınav döneminde şunu yapmasam daha iyi olurdu dediğin herhangi bir şey var mı?
- Konuları bitirme konusunda aceleci davranmıştım. Düzenli çalıştığınız takdirde konular yetişiyor. Bunun için acele etmeye gerek yokmuş.
6- Gitmeyi çok istediğin bir bölüm ve üniversite var mıydı?
- 11. ve 12.sınıftan beri Koç Üniversitesi'nde Tıp okumayı çok istiyordum, bu şekilde de oldu.
7- Bu dereceyi yapmayı bekliyor muydun?
- Açıkçası içimde bir yerlerde bekliyordum. Çünkü kendime ve zekama güveniyordum. Ayrıca yeterli şekilde de çalışmıştım. Bu yüzden neden ilk 100 olmasın diye düşünüyordum.
8- Sonuçlar açıklanıp sıralamanı öğrenince neler hissettin?
- Önce çok sevindim. Sonrasında Koç Tıp gelmeme ihtimali de olduğu için biraz buruk bir sevinç olmuştu.
9- Koç Üniversitesi ve tıp seçmene ne neden oldu?
- Önceden beri hayalim yurtdışında doktor olarak çalışmaktı. Bu yüzden tıp tercih ettim. Koç Üniversitesi'nin ise ülkemizin en iyi okullarından biri olduğunu düşünüyorum. Tıp eğitimini kaliteli buluyorum ve gelecekte de yurtdışında eğitim almak istediğim için Koç Üniversitesi'ni tercih ettim
10- İstanbul'da öğrenci olmanın sence avantajları nelerdir?
- İstanbul oldukça kozmopolit bir şehir. Farlı kültürlerden farklı insanları tanıma fırsatınız oluyor ve bu da size yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Ayrıca İstanbul, her sokağı her caddesi ayrı güzel olan gezdikçe daha çok öğrendiğiniz bir şehir.
11- Eşit ağırlıkta da derece yapmakla ilgili duyguların ve düşüncelerin nelerdir? Eşit ağırlık öğrencilerine ne tavsiye edersin?
- Duygularımla ilgili olarak ilk 100 bursunu kazanmış olduğum için çok mutlu oldum. Ayrıca arkadaşımla da bir iddiamız olmuştu, Boğaz'da yemeğim de cepte. Düşüncelerime gelirsek sınava rahat bir şekilde girmenin büyük bir avantaj sağladığını düşünüyorum. Sınava gerilmeden girmiştim ve erken de çıkmıştım. O rahatlıkla güzel bir sonuç elde ettim.
Eşit ağırlıktaki soruların kıyıda köşede kalmış bilgilerden çok temel konulardan geldiğini düşünüyorum. Bu yüzden detaylarda kaybolmak yerine temel konulara odaklanmak daha faydalı olacaktır.
Röportajımız burada sona eriyor. Düşüncelerinizi ve sorularınızı yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki röportajımızda görüşmek üzere, iyilikle kalın!
**Fotoğraf, Balıkesir Açı Lisesi Facebook hesabından alınmıştır.
Comments