Herkese Merhaba!
YKS Röportajları serimizin 2. yazısı ile karşınızdayız. Bugünkü röportajı zekasını, azmini ve kararlığını her zaman takdir edip örnek aldığım ayrıca çok sevdiğim arkadaşım İkra Elif Yeniçeri ile gerçekleştirdik. Sınavlarıyla uğraştığı bir dönemde beni kırmayıp bu ayrıntılı ve oldukça faydalı olacak röportajı verdiği için kendisine çok teşekkür ediyorum. Sizlere de keyifli okumalar diliyorum!
1- Kendinden bahseder misin?
- Merhaba, ben İkra. Gümüşhane/Şiranlıyım. 2019 yılında Trabzon Fen Lisesi'nden mezun oldum. 2019 YKS sayısalda 474. oldum ancak Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda gümüş madalyam ve buna bağlı olarak ek puanım olduğu için yerleştirme puanım 552 idi. (yaklaşık olarak 25.'liğe denk geliyor.) Şuanda da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dönem 2 öğrencisiyim.
2-Liseyi farklı bir şehirde okumanın sana göre avantaj ve dezavantajları nelerdir?
-Öncelikle liseyi başka şehirde okumak ayrı bir birey olma hissini tatmamı ve kendi başıma bazı sorunların üstesinden gelmemi sağladı diyebilirim. Ayrıca lisede yurtta kalmak arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirmenizi ve yakınlaşmanızı sağlıyor. Hayatta sadece yurtta kaldığınızda yaşayabileceğiniz deneyimler var :)
Farklı bir şehri keşfetmek ve orada zaman geçirmek hayatınızı renklendiriyor da diyebilirim. Bunların yanında tabii ki zor yanları da var. Ailenizin desteğine ihtiyaç duyup onları yanınızda istediğiniz bazı anlarda kendinizi soğuk bir bankta yapayalnız otururken bulabiliyorsunuz. Okula alışma süreci daha uzun ve zorlu oluyor.
3-Bu sıralamayı yaptığını gördüğünde neler hissettin?
-Mutlu olmakla beraber daha çok ek puanla birlikte sıralamamın nasıl değişeceği konusunda merak içerisindeydim. İnsanın bir şeyler için çaba sarf ettikten sonra karşılığını alması kadar rahatlatıcı ve güven verici bir şey yok bence. Ayrıca çevrenin beklentilerini karşılayabilmiş olmak omuzlarınızdan bir yükün kalkmasını sağlıyor.(Sonrasında daha büyük yüklerin geleceğinden habersiz seviniyorsunuz.)
4-Lisedeki çalışma düzenin nasıldı?
-Benim çalışma düzenim 9-10-11. sınıf adına daha çok olimpiyata yoğunlaşmış şekildeydi. Çünkü YKS'ye oranla olimpiyat daha çok çaba ve özveri gerektiriyordu. Okul derslerini ders sırasında öğrenip boş zamanlarımda olimpiyata çalışıyordum. Yazılı haftaları bundan farklı olarak okul derslerine çalışıyordum.
Ancak 11. sınıf YKS çalışmalarının da yavaş yavaş başlaması gereken bir dönem olduğundan bu süreçte AYT konularının temeli olan 11. sınıf matematik ve fen derslerine de ilave özen gösteriyordum diyebilirim. Söz konusu derslerin zamanında anlaşılmasının YKS adına önemli olduğunu düşünüyorum.12. sınıf ise ilk dönem olimpiyat ve YKS bir arada, ikinci dönem ise YKS'ye odaklanmış şekilde geçirdiğim bir yıl oldu.
Konularımı arkadaşlarıma göre daha geç bitirdim. Neredeyse sınava iki hafta kalana dek konu çalışmaya devam ediyordum. Ancak eksik konularım varken dahi deneme çözme ve bildiğim konularda kendimi ilerletmeye devam ettim. Aksi halde başarısız olurdum. Gün bazında söyleyecek olursak genelde insanların yaptığı gibi TYT Türkçe ve matematikten her gün azar azar soru çözüp sonrasında çalışacağım konuya odaklanırdım.
5-Olimpiyat ve YKS çalışmalarını bir arada götürebilmeyi nasıl sağladın?
-Açıkçası benim için biraz sancılı bir süreçti. 12. sınıfın ilk döneminde olimpiyatla YKS çalışmalarımı aynı anda devam ettirirken kendimi büyük baskı altında hissetmiştim. Çünkü olimpiyat çalışmamın üniversiteye yerleşme konusunda somut bir katkı sağlayacağı belli değildi. Bu süreçte ailem ve arkadaşlarım beni hep destekledi.
Çok çalışmaktan daha önemli olan şeyin zamanı etkili ve verimli şekilde kullanmak olduğunun farkına vardım. Olimpiyat adına tüm bilgileri öğrenemeyeceğimi düşünerek işime en çok yarayacak bilgilere ve sınav stratejilerine odaklandım. Ayrıca yaşadığım durumlara iyi tarafından bakarak kendimi motive etmeyi başardım. Eğer ek puan almayı başarırsam YKS'ye olumlu etkisinin olacağı düşüncesiyle kaygılarımı azalttım.
Biyoloji olimpiyatçısı olduğum için TYT-AYT biyoloji konularının büyük bir kısmına önceden hakimdim. Olimpiyat çalışırken bilgileri daha hızlı ve kolay yoldan nasıl öğrenebileceğimin alıştırmasını yapmış gibiydim. Bu durum sınav çalışmalarım sırasında çok yardımcı oldu. Çünkü sınav sürecinde insanlar kendinin en iyi nasıl öğrenebildiğini zaman içerisinde keşfederek ilerliyor ancak ben bu bilgiye zaten sahiptim.
Yani olimpiyat çalışmamın YKS'ye ayırdığım süreyi azaltma gibi negatif yanları olsa da öğrenme stratejileri ve sistemi çözmem gibi pozitif yanları vardı. Bardağın dolu tarafına bakarak elimden geldiğince motivasyonumu yüksek tutmaya çalıştım.
6-Sınav senende çalışma düzenin ya da hayatınla ilgili yaptığın yenilikler nelerdir?
-Sınav senesi ve çalışma düzeni insanların kişisel özelliklerine göre çok değişiyor. Şahsen ben uykumu alamadığım zaman etkili bir çalışma sergileyemiyorum. Bu yüzden çok geç yatmamaya ve uyku saatlerimi belirli bir düzende tutmaya özen gösterdim. Yatılı olarak yurtta kaldığım için etüt saatleri belirliydi ve düzenli etüt yapmam kolaylaştı. Yurtta kalmayan arkadaşların da kendilerine benzeri bir program uygulamasını tavsiye ederim. Doğal olarak telefonla geçirdiğim vakti de azalttım ve odaklanmama engel olacak durumları en aza indirgemeye çalıştım.
7-Sınavla ilgili seni en çok zorlayan şey ne oldu?
-Sınav hazırlık sürecinde sosyal çalışmıştım ancak diğer derslere oranla daha az ağırlık vermiş olmalıyım ki sınavda sosyalde zorladım .Sınavın hemen öncesinde özellikle TYT'de heyecanımı kontrol etmekte zorlandım. Odaklanmam için kendimi sakinleştirmem gerekti.
8-Çok stresli olduğun dönemler oldu mu? Olduysa stresini kontrol etmek için neler yaptın?
-Genellikle arkadaşlarım ve ailemden destek aldım. Bunun yanında çok stres olduysam çalışmama ara verip kendimi rahatlatacak başka etkinlikler yaptım.
9-Sınav döneminde şunları keşke yapmasaymışım dediğin şeyler nelerdir?
-Dürüst olmak gerekirse ek puan kazandıktan sonra biraz rehavete kapıldım ve aslında daha çok özen gösterebileceğim bazı konuları yeteri özeni gösteremedim. TYT konularımı biraz geç bitirdim. Belki geri dönsem bu durumları değiştirmek isterdim.
10-Sınav döneminde veya lise boyunca şunu yapmamın katkısı çok oldu dediğin şeyler nelerdir?
-Olimpiyat benim adıma öğrenme süreçlerime katkı sağlayan büyük bir faktör oldu. Ufkumu açarak gelecek planlarımı daha etkili çizmeme yardımcı oldu. Genellikle lisede ve sınav sürecinde çok stres olduğum zamanlarda zihnimi başka şeylere yönlendirirdim. Örneğin hem YKS hem olimpiyat çalışmam gereken dönemde ikisine de odaklanamayacak kadar kaygılı olduğumda konularla alakasız bir kitap okuyarak zihnimi dinlendirirdim. Bu size zaman kaybı gibi gelebilir ancak zaten çok endişe içerisindeyken öğrenemeyen benim gibi insanlar için faydalı bir etkinlik olacaktır. Nitekim sonrasındaki çalışmam da daha verimli hale geliyordu.
11- Lisedeki öğrencilere ve sınav grubu öğrencilere verebileceğin tavsiyeler nelerdir?
-Sınav süreci her öğrenci için aynı olmuyor. Herkesin öğrenme stili, bilgi birikimi, yetenekleri farklı farklı. Bu süreçte çevrenizdekilere değil kendinize odaklanmanız önem taşıyor. "Bu konuyu en iyi nasıl öğrenirim, bu problemi en kolay nasıl çözerim?" soruları "Bu deneme kaç net yaptım, okulda kaçıncı oldum?" sorularından daha önce sorulmalı bence.
Motivasyonumuzu yüksek tutmak ve kendimize güvenmek de oldukça önemli. Şahsen benim çalışma dönemimde arkadaşlarımın çok katkısı oldu umarım benim de onlara olmuştur. Soru çözümü ve bilgi paylaşımında arkadaş yardımlaşmasının olumlu bir faktör olduğunu düşünüyorum. İlk sınıflardaki lise öğrencilerine tavsiye olarak eğer ilginiz varsa olimpiyatlara katılın derim:)
12-Tercih döneminde nelere dikkat ettin?
-Üniversite seçmenin sadece kazanmakla değil, ilgi duyduğun alanları ve yeteneklerini en etkin kullanabileceğin bölümü keşfetmekle alakalı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bir bölümü seçtikten sonra yine birçok seçenek söz konusu. Gelecek hedeflerinize ve üniversite beklentilerinize en yakın seçenek sizin için sıralamadan daha öncelikli olmalı bence. Hızlı karar vermeyip üst dönemlerim yardımıyla ayrıntılı bir araştırma yaparak karar vermiştim.
13-Sence bir üniversitede ya da tıp fakültesinde olması gereken şeyler nelerdir?
-Akademik kadro ve yılların birikiminin üniversiteler için önemli bir özellik olduğunu düşünüyorum. Öğrencilere akademik bilgiye ek olarak farklı kariyer süreçlerinden haberdar olma imkanı sağlaması gibi avantajlar bazı üniversitelerin daha çok tercih edilmesini sağlıyor. Ayrıca pandemi sürecinde gözlemlemiş olduk ki altyapı hizmetleri de online eğitim döneminde önem taşıyor.
14-Tıp okumanın sence güzellikleri ve zorlukları nelerdir? Neden tıp okumak istedin?
-Tıp okumanın benim açımdan güzel yanlarından biri biyoloji ve temel bilimlere olan ilgimi karşılıyor olması. Bu sayede birçok konuyu öğrenirken eğleniyorum. Toplumda hekimin rolü çok önemli olduğu için bu gruba dahil olmaya heyecan ve istek duyuyorum.
Zorluklar açısından ise eğitim süreci yıpratıcı olabiliyor. Ezber gerektiren bazı konular ve yabancı dilde ders işlemek özellikle ilk dönem zorlanmama neden oldu. Diğer bazı bölümler kadar boş vaktimiz olmayabiliyor. Ancak tüm yanlarıyla tıp okumanın hayatım için faydalı bir dönem olduğuna inanıyorum.(Altı yıl sonra bu inancım devam eder mi bilemiyorum:) )
15-Hacettepe Üniversitesi’nde öğrenciliği anlatır mısın?
-Her ne kadar pandemi nedeniyle tam anlamıyla yaşayamıyor olsak da Hacettepe'nin bir parçası olmak güzel hissettiriyor. Eğitim kalitesi ve çeşitli olanakları ile Hacettepe yetkinliğini kanıtlamış diyebiliriz. Bu durum bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Ders yoğunluğu kimi zaman yorucu olabiliyor, kimi fedakarlıkları yapmanız gerekiyor. Ama bunların karşılığını ileride alacağımızı düşünüyorum.
16-Ankara’da öğrenciliğin sence avantaj ve dezavantajları nelerdir?
-Öncelikle Ankara'nın öğrencilik hayatı için uygun bir şehir olduğunu düşünüyorum. Ulaşım kolay, çok karmaşık bir yapısı yok, başkent olduğu için her türlü ihtiyacınızı karşılama imkanı var. Daha sıcak bölgelerden gelenler için kışı biraz soğuk olabilir ama şahsen ben böyle hissetmedim. Yine nemli yerlerden gelen kişiler havasına uyum sağlamakta zorlanabilir ama abartıldığı kadar değil.
17-Eklemek istediğin herhangi bir şey var mı?
-Lisenin ve sınav döneminin sadece sınavdan ibaret olmadığını düşünüyorum. Kendinize çok deneyim katabileceğiniz bu dönemi en güzel şekilde geçirmeniz dileğiyle.:)
Röportajımız burada sona eriyor. Düşüncelerinizi ya da sorularınızı yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle!
başarılarının devamını diliyorum röportajda gençler için ufuk açıcı olmuş